- Brandsäkerhet -

 

Om det brinner!

1. Var brinner det? Hemma i lägenheten eller ute i trapphuset?

2. Först och främst stäng alla fönster och dörrar. Brinner det i trapphuset se till att ha din dörr STÄNGD. Täta eventuella rökinsläpp med våta handdukar. Ring omedelbart brandkåren (nummer 112).

3. Brinner det i din lägenhet så bör du omedelbart ta dig UT ur din lägenhet, och STÄNG LÄGENHETSDÖRREN efter dig så att elden inte får syre att sprida sig. Ring omedelbart 112.

4.
Om det brinner så att du inte kan ta dig ut ur din lägenhet genom din lägenhetsdörr så måste du GÅ UT PÅ BALKONGEN, och STÄNG BALKONGDÖRREN efter dig. Ring därifrån till brandkåren så kommer dom med en sky-lift och plockar ner dig snarast.

Det är viktigt att hålla elden instängd så långt det går. Om elden får luft så blir det snabbt värre.

5. Flyktvägen ut ur husen är normalt via trapphuset, den blåa dörren på ditt våningsplan. Använd denna när du måste ta dig ut ur huset.
Important information on fire safety!

Turkiska
Polska
Serbiska
Kroatiska
Arabiska
AlbanskaDetaljinformation och goda råd

- Brandskyddsföreningens instruktioner Om det börjar brinna
- Varför man inte ska förvara barnvagnar och andra föremål i trapphusen.

- Goda råd angående el-sladdar i hemmet.
- Goda råd om att förebygga brand i hemmet.

- Goda råd om brandvarnare.
- Goda råd om brandsläckare.
- Goda råd om fyrverkerier.
- Goda råd om batterier.Systematiskt brandskydd i Albyhus 2

Vi i brf. Albyhus 2 utövar numera aktivt ett systematiskt brandskydd i samarbete med Riksbyggens konsulter. Det innebär att vi har installerat brandsläckare i våra lokaler samt delat ut brandvarnare till boende att hänga upp i sina lägenheter. Vidare har vi installerat självlysande markeringar på varje trappsteg i trapphuset så att det vid elabrott inte blir något hinder att ta sig ut genom trapphuset, som är nödutgång för alla våningsplan.

Information har meddelats till samtliga boende i Albyhus 2 om vad som gäller för att förebygga brand, så väl som åtgärder under brand. Samt har brandvarnare köpts in och delats ut till 82 hushåll.

Det är boendes ansvar att upprätthålla en säkerhet i lägenheten för att motverka risken för brand. Boende ska ha läst igenom och förstått den information som styrelsen meddelat och, ifall något är oklart, inkommit med frågor.

OBS! Brandsläckarna i lokalerna är endast till för nödfall av brand. Om dessa missbrukas på något sätt så står respektive person för ersättning av ny brandsläckare.


'Brandcell' - vad är det?

Alla dörrar i husets utrymme har en brandsäkerhet av olika grad. Detta innebär att nästan varje rum / lägenhet är en enskild 'brandcell'. En brandcell betyder att utrymmet , under en begränsad tid, ska kunna hålla elden instängd. Detta ger dig tid till att ringa brandkåren och ta dig ut ur huset.


Vidare gäller ...

- Att inte förvara antändbara föremål utanför din lägenhet såsom kartonger, barnvagnar trähyllor och överhuvudtaget brännbara saker. Dessa kan, i värsta fall, bidra till att att hela korridoren antänds.

- Inga barnvagnar, cyklar, shoppingvagnar, möbler etc, får stå utanför din lägenhet. I fall brandkåren måste gå in i våra hus under brand då rök hindrar synen, så använder brandmannen väggarna att känna sig fram med. Om det står objekt ivägen för brandmannen så hindrar detta brandmannen från att göra jobbet.

- Rökning inomhus i våra gemensamma utrymmen får inte förekomma. Dvs, i hiss, trappuppgång, tvättstuga och hobbylokaler och i cykelrum råder strängt rökförbud.

- I cykelrummen får endast cyklar, barnvagnar och rollatorer förvaras. Inga mopeder, motorcyklar eller fordon som har förbränningsmotor får ställas i våra cykelrum.