- Historia & kuriosa-


Konceptskiss av Göran Jansson 1987

Husen är ritade av arkitekt Göran Jansson och byggda på entreprenad av JM-Bygg på beställning av Riksbyggen, tilläggas kan att husen är dom stiligaste i Alby. Bygget påbörjades i slutet av 80-talet och i början av 90-talet stod de färdiga. Även om husen kan tyckas vara på pricken lika så är dom faktiskt olika. Varannat hus har rött tegel på ena sidan och gult tegel på andra. Och varannat hus har 7 våningar, respektive 8. Tittar man noga så har något av husen även en fransk balkong på framsidan. Invändigt har husen olika arrangerade bottenvåningar, t ex lokaler med etage och placering av dessa.

Husstommen är av gjuten betong med tegel endast som fasad, och taken är belagda med betongpannor med lutningen ca 14 grader. Hisschaktet är separat från trappuppgång vilken även fungerar som utrymningsväg vid brand, samt har varje hus en sidoentre på bottenvåningen med två
eller tre lägenheter. Vi har oftast förrådet i korridoren precis utanför lägenheten, dock förekommer att någon boende har förrådet på annan våning. Samtliga hus har stora terrasser med trädgårdar på femte våningen, utmärkta utsiktsplatser där du får grilla om sommaren. Innan jul reser varje förening en stor julgran på sin terrass som lyser upp området under vintern och ger Alby ytterligare ett storslaget uttryck.

Området, Alby, är ett f.d. jordbruksexperiment under ledning av uppfinnaren L.M.Ericsson (1846-1926). I byggnaderna en bit ner mot sjön där Subtopia idag har sina lokaler drevs tidigare jordbruk och mejeri. Och lite längre ner mot sjön fanns en väderkvarn och ett båtvarv m.m. En hel del mer intressant läsning finns i Martin Roséns bok Historiska Alby, på biblioteket.